احتمالا همه ی ما حداقل برای یک بار هم که شده، کپک زدگی مواد غذایی، مثل میوه، نان، سبزیجات و… را از نزدیک دیده ایم. شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که علت کپک زدن مواد غذایی در یخچال چیست و چگونه می توان از کپک زدن مواد غذایی درون یخچال جلوگیری کرد ! آیا این کپک ها خطرناک هستند ! با ما همراه باشید.
کپک زدن مواد غذایی در یخچال ال جی نشانههای مختلفی دارد. قبل از گفتن نشانهها بد نیست این موضوع را ذکر کنیم که کپک یک فرآیند شیمیایی است و این فرآیند میتواند بافت مواد غذایی را دچار تغییرات کند که در ادامه به آنها میپردازیم.
یکی از نشانههای کپکزدن مواد غذایی، تغییر رنگ آنها است. بدین صورت که ماده غذایی به رنگهای مختلف تغییر رنگ پیدا میکنند که رایجترین این رنگها سبز و آبی هستند. یکی دیگر از نشانههای کپک زدن مواد غذایی، ایجاد بوی بد است. بسیاری از اوقات پیش آمده است که با بازکردن در یخچال، بوی بدی را احساس کنید. بنابراین به محض احساس کردن بوی بد، باید به دنبال کپک زدن مواد غذایی در یخچال ال جی خود باشید.
از دیگر مواردی که نشانه کپک زدن مواد غذایی هستند میتوان به تغییر مزه اشاره کرد. در این مرحله کار از کار گذشته است و شما احتمالا کمی از کپک را خوردهاید. کپک میتواند به دلیل انجام واکنش شیمیایی، مزه مواد غذایی را تغییر دهد. در این زمان، شما با خوردن کپک، بالافاصله مزه ترش و تلخی را احساس میکنید و در همان لحظه باید مواد غذایی را از دهان خود بیرون بریزید و اگر مقدار زیادی از آن را خورده باشید هم بهتر است آن را بالا بیاورید.
در مرغ و گوشت کپک ها بیشتر پیدا می شوند. این کپک ها عبارتند از :
Alternaria , Aspergillus , Cladosporium , Botrytis , Penicillium , Fusarium , Geotrichum , Monilia , Geotrichum , Manoscus , Mucor , Mortierella
البته این نوع از کپک ها علاوه بر مرغ و گوشت در بسیاری از مواد غذایی دیگر نیز یافت می شوند. به عنوان مثال مایکوتوکسین ها نوعی کپک می باشند، که در محصولات دانه ای و مغز ها یافت می شوند.
به عنوان مثال در مواد غذایی همچون کرفس، انگور، سیب و… وجود دارند.
مهم ترین دلیل رشد کپک بر روی دیواره ها و فضای داخل یخچال، رطوبت بالا، چگالش و نشت آب می باشد. این مسئله می تواند بخاطر نشت لوله های انتقال آب در یخچال اتفاق بیوفتند و همین امر باعث ایجاد کپک شود. همچنین گردش هوای درون یخچال ( فن یخچال )، باز و بسته شدن های متوالی درب یخچال نیز از جمله مواردی هستند که باعث تکثیر و انتشار کپک ها می شوند. بنابراین کپک ها به صورت غیر مستقیم ( یعنی از طریق هوا ) نیز می توانند به راحتی منتقل شوند و اگر فضا مهیا باشد ( مثلا یک غذای مرطوب )، به راحتی رشد می کنند. بنابراین با استفاده از ظروف درب دار پلاستیکی تا حد بسیار زیادی می توانید از ایجاد کپک جلوگیری کنید.
کپک مواد غذایی به طور کلی و مستقیما باعث مرگ و میر افراد نمی شود، اما برخی از کپک ها می توانند باعث واکنش های آلرژیک و مشکلات تنفسی، مسمومیت شدید و… شوند. اما باید توجه داشته باشید که برخی از کپک ها تولید سم می کنند و باعث ایجاد سرطان می شوند. کپک ها معمولا به صورت یک لایه ی مخملی و یا به صورت ژله ای می باشند. بهترین مکان برای رشد کپک ها، محیط های گرم و مرطوب می باشد. بنابراین اگر یخچال شما دارای افت سرما است و محیط داخل یخچال گرم است، پس احتمال ایجاد کپک وجود دارد. همچنین همانطور که می دانید، وجود کپک برای سلامتی بسیار مضر می باشد. همچنین در صورتی که افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف تری هستند، مثل افراد مسن، کودکان خردسال و یا زنان باردار، از غذا هایی که کپک زده است استفاده کنند، می تواند برای آن ها مشکلات بسیار زیاد و خطرناکی را ایجاد کند.
کپک به شدت ناخوشایند است و می تواند در وضعیت جسمانی و سلامتی افراد تاثیر بگذارد. در صورتی که نسبت به کپک حساسیت دارید و با آن تماس دارید، ممکن است دچار مشکلاتی مانند حساسیت گلو، گرفتگی بینی یا حساسیت پوست شوید. همچنین اگر دچار بیماری هایی نظیر آسم هستنید یا سیستم ایمنی بدن شما ضعیف می باشد، ممکن است با تماس داشتن با کپک، دچار عفونت شدید شوید.
جدا از بحث سلامتی، رشد کپک دخل وسیله ای مانند یخچال بطور حتم بر سلامت و ماندگاری مواد غذایی داخل آن، بوی یخچال و زیبایی و تمیزی داخل یخچال تاثیر منفی می گذارد. به همین جهت جلوگیری از ایجاد کپک در یخچال و یا از بین بردن کپک های یخچال اهمیت زیادی دارد.
موادی که ما در یخچال خود قرار میدهیم عمر مفیدی دارند که پس از گذراندن این عمر، شروع به کپک زدن میکنند.
(طول عمر همه این مواد در صورتی که هیچ روکش و محافظی نداشته باشند، محاسبه شده است).
طول عمر مفید نان ۴ تا ۱۲ روز